sobota 22. novembra 2008

Snežnou stopou

Prišla nám zima a tak by som napísal len pár postrehov na zimné túlanie sa prírodou. Mnohí z nás majú síce zimu menej v láske, ale mnohí zimu zbožňujú. Príroda v zime nespí, len naberá dych pre ďalšie rozzelenanie sa. Je prikrytá jemnou vrstvou snehu ako v perinke. Toľko očakávaná snehová nádielka prináša so sebou nielen tie krásne chvíle na lyžiach, ale aj menej prívetivé a niekedy kalamitné situácie. V nasledujúcich riadkoch by som spomenul pár skutočných tipov a trikov, čo som overil pri takýchto nespočet zimných aktivitách.
  1. Oblečenie:
V tejto tématike sa dá polemizovať a filozofovať o tom, aké požiadavky by kvalitné oblečenie malo mať. V skratke platí stará dobrá metóda cibuľovej vrstvy, kde pri zvýšení telesnej aktivity sa zvýši aj teplo, čo vydávate do prostredia a tým sa skôr spotíte. Vyriešiť sa to dá jednoducho, tak, že vyzlečiete jednu vrstvu a keď zastanete na dobu dlhšiu ako stihnete vychladnúť, vrstvu si znovu oblečiete. Pri výbere oblečenia buďte vyberaví, neberte hneď prvý tovar, čo vám obchodník ospieva. Materiál by mal byť vetruodolný, snehu a vode odolný a hlavne čo najpriedyšnejší. Pretože sa môžete zapariť. Klasicky vám stačia 4 vrstvy oblečenia.
  1. Termoprádlo, tam by som zainvestoval.
  2. Druhé tričko s dlhým rukávom alebo košeľa, lebo termoprádlo je samo o sebe funkčné málokedy.
  3. Teploizolujúca vrstva, teda nejaká mikina, bunda, alebo hrubý vlnený sveter, s ním si vystačíte hlavne v slnečných zimných dňoch.
  4. Vrstva ako kvalitná živlom odolná bunda, najlepšie s kapucou a sťahovaním. S nohavicami je to podobné, cez spodky po kvalitné živlom, hlabne snehu a vode odolné materiály.
  5. Predstavte si, že sa budete brodiť snehom... všade je mokro a zima.. pomôžu návleky s kvalitnou kovovou koncovkou na uchytenie spod topánky. O ponožkách napíšem len jedno, je dobré mať na sebe aspoň dvojitú vrstvu. Ponožky nesú najväčší tlak na pot. Odporúčam ako prvú vrstvu obyčajné nylonové, čo vám nasajú pot a potom nejaké hrubé termo. Pri takých by som tiež nešetril. Zdravie máme len jedno. Jeden z najlepších materiálov je froté alebo vlna v kombinácii s izolačnými materiálmi.
2. Vybavenie: Na zimu samozrejme o niečo viac vecí, i keď hodne záleží akú aktivitu mienite vyvíjať.
  • Rukavice a teplá vetru odolná čiapka
  • Náhradné ponožky a tričko pozn.: toto sa mi dosť osvedčilo pri zimných výletoch, lebo najviac sa spotí chrbát a nohy, pretože sa nemá z chrbta ako odparovať pot, tričko, aj keď je termoizolačné je mokré. Potom je vám nepríjemná zima. Ponožky aspoň 2. Lebo na sebe máte dvoje a tak aj dvoje náhradné ako som spomínal vyššie.
  • Šál alebo šatka
  • Slnečné okuliare: je to neuveriteľné ale je to tak. V zime je vyššia koncentrácia škodlivého UV žiarenia a sneh navyše oslepuje zrak, do zreničky sa dostáva omnoho viac svetla a tak sa viac namáha a opotrebuje.
  • Termoska s čajom: najlepšie čierny čaj s medom, posilňuje organizmus a rozširuje cievy podobne ako káva, navyše med sa vstrebáva rýchlejšie ako cukor a má liečivé a blahodarné účinky.
  • Fľaša s vodou: človek i keď je zima musí uržiavať pitný režim. Termoska s čajom je dobrá na zahriatie, no vy sa potíte a tak tekutiny čo stratíte musíte aj doplniť., najlepšia je minerálna voda, pretože obsahuje látky, čo sa spolu s potom z vášho tela strácajú.
  • Nôž, čo je kapitola sama o sebe...a budem o ňom písať samostatne. Postačí menší, s čepeľou do 8 cm. Multifunkčný.
  • Baterka: čelovka s Led diódami. Vydrží dlhšie a má intenzívnejšie svetlo.
  • Lano do 2 metrov: Ako uzlovačka alebo kus PEZ šnúry. Sa vám hodí na mnoho činností.
  • Varič a plynová kartuša: ak nie ste priaznivcom woodcraftu alebo nemáte veľa času na jedlo, je dobré zaobstarať si malý varič, kde sa dá rýchlo uvariť čaj zo smrekového ihličia, ten obsahuje najviac vitamínu C, ako máte dostupný, alebo polievku. Samozrejme varič s nízkou hmotnosťou sa dá využiť nielen v zime...
  • Súprava na prežitie: okrem klasickej súpravy, na zimu treba obohatiť o pár čajových vreciek, náplaste a lieky proti bolesti, čokoládu a solené arašidy. Nejaké peniaze..na cestu alebo čaj v dedinskej krčme. Minimálne dva igelitové vrecká a jednu igelitovú tašku.
  • Mobil, doklady a peniaze.
Pár trikov:
  • Pri premočených topánkach je dobré využiť igelitové sáčky a suché ponožky. Najprv si na bosú nohu navlečiete igelitové vrecko, zlý pocit je preč a vám bude v mokrej topánke teplo. Potom ponožky.
  • V zime sa batérie vybíjajú rýchlejšie, preto sa nosia mobily a foťáky v bunde.
  • Alkohol je neprimerane využiteľný. Alkohol vás síce na pár minút zohreje ale dehydruje a sťahuje cievy. Potom krv prúdi pod vyšším tlakom a hrozí nielen podchladenie ale aj strata energie.
  • Cukríky, čokoláda, oriešky a sušené ovocie sú spolu so stravou nenahraditeľné. Dodajú vám veľa energie a zvýšia náladu.
  • V zime platí, jesť čo najviac a zabudnúť na diétu, jesť čo najkalorickejšie.
  • Zima, vlhko a tma je zlá kombinácia.
  • Udržte si teplo, sucho, potraviny a tekutiny počas celej zimnej výpravy.
  • Veci ako vreckový nôž, píšťalka, baterka a mobil, či foťák noste v bunde pripravené na okamžité využitie. Dobré je, keď si na také veci namotáte PEZ lanko, predídete možnej strate. Vreckový nôž odporúčam na lanku s minimálnou dĺžkou 65 až 70 cm, s koncom na karabínke.
  • Píšťalku a ak nosíte kresadlo, je dobré uviazať na lanko a nosiť na krku.
  • Zima prináša aj viditeľnejšie stopy lesnej zveri, preto mať so sebou aj ďalekohľad by sa niekedy vyplatilo.
  • čelovku je lepšie počas cesty nocou nosiť vo vrecku bundy, môže sa stať, že v tej zime zamrzne a vy nemáte čas ju ohrievať
  • Pri vyššom sneho a dlhšom šlapaní sú zateplené gumové čižmy lepšie. vložku tvorí vyberateľná ovčia vlna a tak hreje aj keď je mokrá a dá sa vybrať a vysušiť.
  • Kondične je dobré udržiavať sa vo forme stále. To znamená chodiť pešo, a raz za čas na dlhšie vzdialenosti, cvičiť aj doma a jesť dostupné ovocie a zelenimu. Jarná únava je spôsobená nedostatkom živín a vitamínov, z ovocia a zeleniny, čo cez zimu niesú dostupné. Pozor však na hypermarketové ovocie a zeleninu, obsahuje minimum látok. je pestované pod umelým žiarením v plantážových skleníkoch a je navyše drahé..
Dodám, už len aby ste zažili neopakovateľné chvíle aj v chladnom ročnom období. Raz sme takto boli neďaleko nášho mesta na výprave, ešte so skautíkmi a bolo nás asi do 10. Brodili sme sa asi polmetrovým snehom, mokré topánky, pomaly sa stmievalo a mi sme prechádzali dosť dlhou dolinou a podmienky boli fakt sťažené. Gumené čižmy zamŕzali, čaj došiel, zima tuhla na -20 stupňov. Takéto výpravy sme potom nazvali: „ Ajs ejdž“ foto: autor, Polana, KOPCE